Ukazatele Billa Williamse: Technické indikátory


Aby pochopili plnou tržní strukturu, B. Williams doporučil se prozkoumat trh v následujících 5 měřeních:

  • Fraktál (fázový prostor)
  • Hnací síla (energetická fáze)
  • Zrychlení a zpomalení (silová fáze)
  • Zóna (kombinace síly/energie fáze)
  • Čára rovnováhy (Balance Line)

Pro pochopení a analýzu těchto měření byla vytvořena řada indikátorů.

  • Technické indikátory: Zrychlení a zpomalení (АC)

    Technický indikátor Accelerator/Decelerator (Zrychlení a zpomalení) předvádí zrychlení či zpomalení aktuální pohybové síly trhu. Principem fungování indikátoru je založen na domněnce jeho zakladatele Billa Williamse o tom, že před změnou směru pohybu ceny síla jeho pohybu by měla být snížena.

  • Aligátor indikátor (Alligator)

    Aligátor je indikátorem vytvořený s cílem vyčlenění period pásmového obchodování a trendových pohybů. Bill Williams viděl alegorii chování trhu v chování aligátoru: po spánku je lov za cenou, po kterém je zase sen. Cím déle spí aligátor, tím hladněji jde na lov a silnějši bude pohyb ceny.

  • Technické indikátory: Awesome Oscilátor (AO)

    Oscilátor Billa Williamse odráží konkretní změny v pohybové síle trhu, což pomáhá určit sílu trendu včetně bodů jeho formování a otočení.

  • Fraktály (Fractals)

    Fraktály jsou indikátorem ukazující lokální Highs a Lows v místech, kde se pohyb ceny zastavoval a otáčel. Tyto body otočení se patřičně nazývají Highs a Lows.

  • Technické indikátory: Gatorův oscilátor (Gator Oscillator)

    Oscilátor Aligátoru nebo Gatorův oscilátor je doplňkem Aligátoru. Používá se spolu s ním a zobrazuje stupeň convergence/divergence jeho tři klouzavých průměrů ukázáním doby hladu nebo spánku Aligátoru, tj. trendové nebo pásmové doby vývoje ceny.

  • Technické indikátory: Market Facilitation Index (MFI)

    Indikátor usnadnění trhu je vytvořen pro hodnocení přání trhu posunovat cenu. Absolutní hodnoty indikátoru sami o sobě nemají praktické použití, proto dynamika jejich změn se posuzuje dynamikou změny objemu.